Кои са причините за безсънието? - ✔️ RefreshTea

Кои са причините за безсънието?

Безсънието е често срещано разстройство на съня. 

Дефинира се като невъзможност да заспите, събуждане твърде рано или чувство на безпокойство след сън в продължение на поне три нощи в седмицата , в период от поне три месеца. 

Повечето възрастни жени трябва да спят седем или повече часа на нощ, за да се чувстват пълноценни.

Хроничното или дългосрочно безсъние затруднява изпълнението на важни задачи, като ходене на работа или училище и грижа за себе си. 

Безсънието може да доведе или да допринесе за развитието на други здравословни проблеми, като депресия, сърдечни заболявания и инсулт.

Какво причинява първично безсъние?

Точната причина за първично безсъние е неизвестна. Може да е за цял живот или да се случи поради промени в рутината Ви по време на пътуване или стресиращи събития в живота.

Безсънието също пречинява стреса, което много хора не забелязват.

Какво причинява вторично безсъние?

Условита, които могат да предизвикат или да се случат едновременно с вторично безсъние, включват:

 • Психични проблеми, като например: депресия, тревожност,  или пост-травматично стресово разстройство (PTSD) 
 • Травматично мозъчно увреждане (TBI) 
 • Неврологични (мозъчни) нарушения, като болестта на Алцхаймер или болестта на Паркинсон
 • Състояния, които причиняват хронична болка, като артрит
 • Състояния, които затрудняват дишането, като астма и сънна апнея
 • Проблеми с хормоните, включително проблеми с щитовидната жлеза
 • Стомашно-чревни разстройства, като киселини в стомаха
 • Удар
 • Други нарушения на съня, като синдром на неспокойните крака (RLS)
 • Симптоми на менопаузата, като горещи вълни
 • Рак
 • Странични ефекти на лекарства, като тези за лечение на рак, астма, сърдечни заболявания, алергии и настинки

Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че друг здравословен проблем може да причини безсъние.

Други неща, които могат да доведат до безсъние са:

 • Кофеин, тютюн и алкохол. Кофеинът и никотинът в тютюневите изделия могат да нарушат съня, особено ако се приемат в рамките на няколко часа преди лягане. Алкохолът може да улесни заспиването отначало, но може да доведе до събуждане твърде рано и да не успеете да заспите след това.
 • Травматично събитие. Хората, които стават свидетели или преживяват травматично събитие, като инцидент, природно бедствие, физическа атака или война, могат да имат проблеми със съня. Лечение на симптоми на тревожност или ПТСР в резултат на травмата може да помогне на безсънието да се подобри.
 • Лоша среда за сън. Наличието на легло или място за спане, което е неудобно, опасно, шумно или твърде светло, може да затрудни заспиването.
 • Партньор с проблеми със съня. Ако спите с партньор, който хърка или има сънна апнея, сънят Ви може да бъде по-неспокоен и прекъснат. Хъркането и сънната апнея могат да бъдат лекувани.
 • Бременност. По време на бременност, особено през третия триместър може да се събуждате по-често от обикновено поради дискомфорт, спазми в краката или нужда да използвате банята.
 • Раждане на бебе. Промяната на нивата на хормоните след раждането може да наруши съня Ви. Много малките бебета обикновено не спят по-дълго от няколко часа наведнъж и трябва да се хранят на всеки няколко часа.

Защо повече жените страдат от безсъние, отколкото мъжете?

Жените страдат по-често от безсъние, отколкото мъжете, тъй като жените изпитват уникални хормонални промени, които могат да причинят симптоми на безсъние. Те включват хормонални промени по време на:

 •  Менструалния цикъл  е период, в който много жени съобщават за проблеми със заспиването и поддържането на съня. Това е особено често при жени, които имат предменструално дисфорично разстройство (PMDD) , по-тежък тип предменструален синдром (PMS). 
 • Бременност , особено през третия триместър, когато жените могат да се събуждат често поради дискомфорт, крампи на краката или нужда да използват банята.
 • Перименопауза и менопауза , когато горещите вълни и нощното изпотяване могат да нарушат съня.

Също така някои здравословни проблеми, които могат да причинят вторично безсъние, са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Те включват:

 • Депресия и безпокойство . Хората с безсъние са 10 пъти по-склонни да имат депресия и 17 пъти по-склонни да страдат. Изследователите не са сигурни дали състоянията на психичното здраве водят до безсъние или безсънието води до психични заболявания.  Но недоспиването може да влоши състоянието на психичното здраве.
 • Фибромиалгия . Болката, преживяна при фибромиалгия, може да затрудни заспиването и съня.

Защо сънят е важен?

Сънят е от съществено значение за доброто здраве. По време на сън телата и мозъците ни се възстановяват. Някои изследвания показват, че мозъкът ни използва времето по време на сън, за да изчисти токсините, които се натрупват през деня. 

 Сънят е важен и за способността ни да се учим и да формираме спомени. Недоспиването излага хората на риск от здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, затлъстяване и депресия.

Преборете се със безсънието благодарение на RefreshTea Relax

Referents

 1. Kessler, RC, Berglund, PA, Coulouvrat, C., Hajak, G., Roth, T., Shahly, V., et al. (2011). Безсъние и представянето на работници в САЩ: резултати от проучването за безсъние в Америка . Сън 34 (9): 1161-1171.
 2. Sateia, MJ, Buysse, DJ, Krystal, AD, Neubauer, DN, Heald, JL (2017). Насоки за клинична практика за фармакологично лечение на хронично безсъние при възрастни: Насоки за клинична практика на Американската академия по медицина на съня  (PDF, 1,83 MB). Списание за клинична медицина на съня; 13 (2): 307-349.
 3. Американска академия по медицина на съня и Общество за изследване на съня. (2015). Препоръчителен размер на съня за здрав възрастен: Съвместно консенсусно изявление на Американската академия по медицина на съня и Обществото за изследване на съня  (PDF, 244 KB). Списание за клинична медицина на съня; 11 (6): 591–592.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
  0
  Количка
  Количката е празнаКъм сайта
   Calculate Shipping